Komatsu İş Makinası Tork revizyonu


Komatsu İş Makinası Tork revizyonu

Manuel yani düz vites şeklinde kullanılan otomobillerde vites değiştirilirken debriyaj kavraması ile motorun boşa alınması gerekmektedir. Otomatik vitesli olan araçlarda ise bu durum motor ile bağlantıyı kesecek olan bir debriyaj olmadığı için tork konvertörü bulunmaktadır.

Tork kelimesi güç anlamına gelen bir kelimedir. Konvertör ise dönüştürücü anlamında kullanılan bir terimdir. Tork konvertörünü en basit şekilde motordan alınan gücü arttırarak şanzımana ileten bir yapıdır diyebiliriz. Tork konvertörü debriyaj görevini üstlenen bir kısımdır. Tork konvertörünü motor ile şanzıman arasındaki bağı kurduğunu söylemek mümkün olacaktır.

Tork konvertörünü manuel araçlarda bulunan debriyaj sistemine benzer bir sistem olarak da düşünmek mümkün olacaktır. İş makinalarında tork revizyonunun yapılması bu sebeple çok önemlidir. Komatsu iş makinası tork revizyonu hizmetleri gibi birçok hizmete ulaşmak için Torksan firmasının web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Ankara iş makinası tork revizyonu için Torksan firmasının iletişim bilgileri üzerinden firmaya ulaşarak hizmetlerden faydalanma imkanından yararlanabilirsiniz.

İş Makinası Tork Konvertörü Nasıl Çalışır?

Türbin, stator, pompa ve şanzıman sıvısı kısımlarından oluşmakta olan tork konvertörü, iki adet vantilatör pervanesine benzeyen küçük bir pervane ile konumlandırılmaktadır. Bu kısımda bulunan dairesel kapaklar içerisine doldurulmuş şanzıman sıvısı hareket halinleyken şanzıman dişlilerine bağlı konumda olan türbine çarpmaktadır. Bu şekilde de güç şanzıman dişlilerine tork olarak iletilmiş olacaktır.

İş makinası kırmızı ışıkta durduğu zaman tork konvertörü torkun bir miktarını şanzımana iletmektedir. Frene dokunmadan tam olarak durulmamaktadır. Bu aracın stop etmemesi için zorunlu bir durumdur. Bu sebeple de ‘’D’’ yani viteste olan iş makinesini duruyorken gazdan ayak çekildiği zaman yavaş bir şekilde ilerlemeye başlamaktadır. Bu durumu sağlayan tork konverterinin gücün bir kısmını ilerletiyor olmasıdır diyebiliriz.

Vites ‘’N’’ konumuna geldiğinde yani boşa alındığında pompa ve türbin tamamen boşta dönmektedir. Bu şekilde de şanzımana güç iletilmemektedir. Motor çalıştırılmadığı sürece de tork konverteri dönme hareketini her durumda sürdürmektedir. Otomatik vitesli olan araçların sıklıkla dur – kalk yapılan kullanımlarda daha fazla yakıt harcamasının sebebi de budur.

İş Makinası Tork Konvertörü Kısımları Nelerdir?

Tork konvertörünü dört ana kısım oluşturmaktadır. Türbin, pompa, stator ve şanzıman sıvısı kısımları sayesinde tork konvertörü çalışmaktadır. Pompanın dönüşü sayesinde bir vakum oluşmaktadır ve şanzıman sıvısı pompa kanatlarının yönlendirdiği şekilde orta yarıklardan geçerek içeri girmektedir.

İçeride dönel bir hareket sıvı türbinin ters yönde dönmesini sağlamaktadır. Başka türlü sıvının türbinden çıkmasına imkân bulunmamaktadır. Bu sebeple de dönüşü ters yöne çevirmesi gerekmektedir.

Türbin ve pompanın ortasında bulunan stator ise, türbinden gelen sıvının tekrar pompaya yönlendirerek torkun arttırılmasına büyük oranda yardımcı olmaktadır. Stator türbin ve pompa pervaneleri ile aynı yönde dönmekte serbesttir ancak zıt yönde dönmemektedir. Çünkü statorun enerji kaybı yaşamaması için çalışma anında dönmüyor olması gerekmektedir.

Pompa ve türbin yaklaşık olarak 65 km/s hızda hemen hemen aynı hızda dönmektedirler. Bu durumda statora ihtiyaç bulunmamaktadır. Stator farklı hızlarda döner türbin ve pompa ikilisi için hareketli için hareketi kuvvetlendirici rol oynamaktadır. İş makinası sabit hıza yaklaştığı zaman türbine girmektedir. Bu durumda statora ihtiyaç kalmamaktadır.

Sıvı stator kanatlarına zıt şekilde çarptığından onu serbest bir şekilde döndürmektedir. Üç elemanın yani türbin, pompa ve stator ’un hızlar birbirine eşitlendiği zaman bir sensör yardımı ile bu durum algılanmaktadır. Bu şekilde de kilit mekanizması devreye girmektedir. Bu sayede de güç direkt olarak motora iletilmektedir.

Tork konverteri devreden çıktığından yakıt tasarrufu da sağlanmaktadır. Bu kilit mekanizması genel olarak son viteste bazı araçlarda ise her viteste bulunabilmektedir. Bu durum aynı zamanda da şanzıman sıvısının soğuyup daha verimli bir şekilde çalışmasına olanak da sağlamaktadır.

Bize Mesaj Gönderin

Haberlerimiz


İş Makinası Şanzıman ve Tork Tamiri CAT 992K TORQUE CONVETER 7E8541 Caterpillar Air Compressor 1258817- 125-8817 Caterpillar Joınt Shaft Caterpillar Torque Converter 950gc Hava Kompresör Revizyonu JCB Şanzıman Tork Tamiri  9p6912, 9p-6912  Caterpillar Pın Equalızer Caterpillar D7H Buldozer Şanzıman, Tork Motor ve Pompalar Revizyonu Otomatik Şanzıman Revizyonu ANKARA 2.EL 180 TONLUK SIVAMA D9T Hamut Yatağı Burcu Caterpillar D9L Buldozer Şanzıman, Tork Motor ve Pompalar Revizyonu İş Makinası Şanzıman Yağı Değişimi Fiyatları VOITH Endüstriyel Yağlı Hidrolik Kaplin Revizyonu Tork Konvertör Otomatik Şanzıman Türbün Tamiri 4N-6954 Air Compressor: Caterpillar Motorları İçin Üstün Performans ve Dayanıklılık Frac Cement Pump Caterpillar D6H Buldozer Komple Dozer Revizyonu 1W6756, 1W-6756,1W 6756 Caterpillar Air Compressor D4H Modeli İçin Şanzıman, Tork Motoru ve Pompalar Revizyonu 4V7084, 4V-7084 Caterpillar  JOINT ASSEM Kamyon Hava Kompresör Tamiri En Çok Tercih Edilen ZF İş Makinesi Yedek Parça Markaları Tork Konverter Tamirinde Sık Yapılan Hatalar Caterpillar 8W 8317 SPROCKET 140H, 140G Tekne ve Yatlarınız İçin Marin Şanzıman Revizyon Merkezi Caterpillar D8T Buldozer Komple Revizyonu Torque Converter For VT 2506 F12, FL12, FM9, FM12, 11418972 Articulated Dump 1W-6754 - 1W6754 Caterpillar Air Compressor KOMATSU WA 420-1 Fren Merkezi 1W5417 Caterpillar Elbow D7R İş Makinaları Otomatik Şanzıman Revizyonu Nedir İş Makinesi Kullanıcıları Tarafından Önerilen Manitou Yedek Parça Modelleri İş Makinalarında Tork Konvertörü Tamiri Ne Kadar? Caterpillar D8R Buldozer Komple Revizyonu 1W-7146 Air Brake Compressor: Güvenilir Performans ve Dayanıklılık Caterpillar D5H Buldozer İçin Şanzıman, Tork Motor ve Pompalar Revizyonu D8N Buldozer Komple Revizyonu Manitou İş Makinası Tork revizyonu