Torksan

Kullanım Talimatı

Çok değerli iş makinesi sahibi, Torksan ekibinin hazırladığı bu kullanma talimatı ile tork ve şanzımanınızdan daha fazla verim almanız sağlanacaktır. Torksan, özellikle Volvo tork ve şanzımanlarında 35 yıllık iş makinesi tecrübesiyle Ankara’da en önemli revizyon firmasıdır. Torksan, Cat, Volvo, Komatsu, Kawasaki, Hidromek, ZF, Carraro, Clark, Turner, Allison gibi markaların tork revizyonlarını Ankara’da yapmaktadır.

 

 

Tork şanzımanlarının neredeyse sıfır sorunla çalışması için bilgilerimizi sizinle paylaşıyoruz.

Operatör seçimi konusunda kesinlikle sertifikalı, eğitimli, vicdan sahibi operatörleri tercih edin ve bu kişiyi özel olarak eğitin. Aracı kullanacak kişi, bu aracı kendi arabasını veya kendine ait bir ekipmanı kullanıyor gibi kullanmalıdır.

 

 

Balans kontrolü için Tork tamiri yapacak firmanın dikey, bilgisayar kontrollü bir balans makinesine sahip olduğundan emin olun. 2000 devirde motor devri ile dönerek çalışan bu parça, balansı düzgün alınmazsa büyük hasarlara yol açabilir. Torksan olarak mevcut balans makinemizde 7 kg ile 100 kg arası torkların balansını alabilmekteyiz.

 

 

Kullanımda dikkat edilecekler: Aracı yumuşak kullanın, özellikle yüklüyken geri vitese alacağınızda 4 teker durmadan vites değiştirmeyin, aynı şekilde geri vitesten ileri vitese geçerken de araç durmadan vites değiştirmeyin. Aşırı yükleme ve ani hareketler yapmayın. Aracın belirtilen kapasitesinin üzerinde yüklemeyin. Boşta veya yüklüyken yokuş aşağı viteste iken aracı frensiz kullanmayın. Frene basmazsanız araç motor freni yapacaktır ve bu da şanzımanı zorlayacaktır. Birçok tork kırılması bu nedenle olabilir.

 

 

Volvo iş makinelerinde MATRIS Raporu’na (Makine Takip Bilgi Sistemi) ihtiyacınız var. Herhangi bir arıza durumunda makinenin ömrü boyunca operatör davranışının ve çalışma verilerinin derinlemesine raporlanmasını sağlayan benzersiz bir Volvo teknolojisidir. Torksan olarak kendi yazılımımız üzerinde çalışmaktayız.

 

Uygulamada dikkat edilecekler:

1-) Şanzıman filtrelerinizi değiştirin. Şanzıman manyetik filtresini ve metal parçalarını toplayan mıknatısı kontrol edin.

2-) Şanzıman soğutucunuzu değiştirin.

3-) Tork sacını mutlaka değiştirin. Tork sacı, torkunuzu motordan aldığı gücü torka ileten ve torku motor dönüş hızında döndüren bir parçadır. Her motor çalıştığında hafif esneyerek torku merkezde çevirmektedir. Bu da zamanla tork sacının gözle göremeyeceğiniz kılcal çatlaklar oluşmasına neden olmaktadır. Bu çatlaklar artacak ve torkunuzun çalışma esnasında merkezden çıkmasına, şanzıman pompasını bozmasına neden olacaktır. Çatlak tork sacları çıkardığı ilginç sesler ile de parçalanmaya başladığını bildirmektedir. Tork sacına kaynak vurmayın.

 

4-) Şanzıman pompanızı kontrol edin. %5’ten fazla boşluk yapmışsa kesinlikle değiştirin. İç kaçak sonucu gerekli basıncı oluşturamaz ve tork ve şanzımanı besleyemez. Şanzıman pompanızı bolca yağlayın ve yarım marş yaparak şanzıman pompasına yağ gelmesini sağlayın. Böylece hava yaptırmamış olursunuz. Pompanız hava yaptıysa, bu havayı almadan aracı kesinlikle çalıştırmayın.

Şanzıman revizyon olacaksa, şanzıman gövdesinde yağ akış yollarının, kanallarının tıkalı olmadığından ve grup şaftlarının yuvalarının ovalleşmediğinden emin olun.

Şanzıman kitinin kaliteli ve markalı olmasına dikkat edin. Kavrama balata ve çelik pleytlerin değiştirilmesini isteyin. İdare eder demeyin! Bilya yükleme ayarlarını dikkatlice yaptırın.

Torksan Şanzıman Tork Revizyon Ekibi Ankara’da size bu hizmeti en güzel şekilde sunacaktır. Torksan Şanzıman test makinesi ile 300 kg ile 4.000 kg arası her tip şanzıman elektronik ortamda test edilebilmektedir.

5-) Tork basınç valfi, lock-up bobini, lock-up sensörü, lock-up valfi gibi torkun çalışmasını etkileyecek parçaların sorunsuz çalıştığından emin olun.

6-) Sistem temizliği yapın. Şanzıman hortumlarınızı değiştirin ve çelik boruları dikkatlice basınçlı sıcak su ile temizleyin.

Şanzıman Hortumlarınızı değiştirin ve Çelik boruları dikkatlice Basınçlı sıcak su ile temizleyiniz

7-) Kardan Şaft cıvatalarını ve mafsallarını kontrol edin, Kardan shaft kopması sonucu Şanzıman Gövdesini çatlatmayın !! Uydurma Kardan Şaftlardan kaçının, balans yaptırmadan kullanmayın.


8-) Makine üreticinizin tavsiye ettiği doğru şanzıman yağını kullanınız. yağ seviyenisinin  normal olduğundan emin olunuz.Yokuş yukarı ve aşağı ekstra eğimli yerlerde yağ seviyenizi bir miktar daha artırın.

9) Kış aylarında makinenizi iyice ısıtmadan kesinlikle zorlamayın.

10) Her şanzıman yaptırdığınızda elektriksel  kalibrasyon yaptırın. Bu şanzımandaki vuruntuları ortadan kaldıracaktır.

11) Unutmayın güçlü bir dizel motor güçlü bir şanzıman ve tork demektir. Bu nedenle dizel motorunuzun performans testi yapmayı unutmayın.Bu konuda TORKSAN ekibi size yardımcı oalcaktır.

12) Gözünüz hararet göstergesinde olsun. Erken teşhis büyük hasarları önler hararet göstergeniz yok ise, Lazer ısı ölçer ile zaman zaman ısı kontrolleri yapın. Torksan ekibi size lazer ısı ölçer konusunda yardımcı olacaktır.

13-) Lock-up Ünitesi torkunuzda türbin, statör ve impeller(pump)’dan sonraki en

önemli parçalardan biridir. Özellikle Volvo G-H serisi Loader’ler ile Volvo kaya kamyonlarında kullanılan Torklar lock-up üniteli torklardır. Lock-up Ünitesi, makinenizde otomatik olarak ve ya operatörün kontrolü ile devreye girer  ve gerekmediğinde  otomatik olarak  veya manuel olarak devreden çıkarılır. Bu ünite sürekli çalışır durumda kalır ise makinenizin Torkuna zarar verebilir. Bu nedenle, Lock-up ünitesinin sağlıklı çalışmasını sağlayan aşağıdaki parçaların sağlam olduğundan emin olmanız gerekmektedir. (Lock up Valfi, Lock-up Bobini, Lock-up Sensörü)bu parçalar sağlıklı çalışmaz ise makineniz sürekli kendisini ağır yük altında zannedecektir ve torkunuzun ömrü fazla uzun olmayacaktır. Belirtilen kullanma talimatına uyulmadığı takdirde yaşanacak sorunlardan kullanıcı sorumludur.

*Listede verilen bilgilerin tüm hakları Torksan’a aittir. İzinsiz kopyalanması, çoğaltılması, paylaşılması ve yayınlanması yasaktır.

©2023 TORKSAN